Боренько Надія Василівна
Науковий співробітник відділу науково-архівних фондів Музею-архіву народної культури Українського Полісся,
Гончарні промисли півночі Чернігівщини кінця ХІХ – початку ХХІ ст.: порівняльний аспект. Музей просто неба в соціокультурному просторі. Матеріали Міжнародної наукової конференції, присвяченої 50-річчю заснування Національного музею народної архітектури та побуту України. К.: Вид. дім ж. «Пам’ятки України», 2019. С. 38-48.
Ключові слова: Полісся, Чернігівщина, гончар, промисли, школа, технологічні процеси, глина, випал, горен, вироби
Традиції народного харчування. Народна культура Чернігівського району (традиція та сучасний стан побутування). Збірник статей. Чернігів, 2019. С С. 48–62.
https://cg.gov.ua/web_docs/1/2016/12/docs/
Narodna_kultura_Chernihiv_raionu-Kolektyv.pdf?fbclid=
IwAR2NIZQOCkiMuLMashgHpX5LboZgZA4Zen
MTa733uDhelXPumNvEO0fRac4
Ключові слова: Східне Полісся, Чернігівщина, традиційна культура, їжа, назва, рецептура, правила, регламентації, заборони, локальні особливості, популяризація, відновлення
Структуризація цифрових даних музейного фонду «Гончарство». Проблеми збережeння та популяризації культурної спадщини: виклики та можливості. Збірник доповідей Другої міжнародної науково-практичної конференції у Музеї народної архітектури і побуту у Львові ім. К. Шептицького. Львів: Нео Друк, 2018. С. 307–316.
Ключові слова: Комплектування, колекція, атрибуція, каталогізація, оцифрування, реєстр, науково-інвентарна картка, кодування, інформаційна система
Оцифрування науково-інвентарних описів на основі реконструкції електронної архівної програми. Український феномен Гуцульщини: національний та європейський контексти. Матеріали ХХІ Міжнародної наукової конференції. Коломия: Вік, 2017. С. 239-245.
Ключові слова: Програма, інструментарій, професійна версія, колекція, атрибуція, науково-інвентарний опис
Поліський хліб: обрядові дії, правила і заборони. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Історія України. Українознавство: історичні та філософські науки». Харків, 2017. Вип. 24. С. 75–90.
https://core.ac.uk/download/pdf/154324219.pdf
Ключові слова: Полісся, культура, архаїчність, обряд, правила, заборони, діжка, піч, хліб, коровай, пиріг, ритуальне печиво
Концепція побудови музейних каталогів (на прикладі каталогу волинсько-поліської групи колекції «Гончарство» Музею народної архітектури і побуту у Львові). Волинський музей: історія і сучасність. V Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція. Луцьк, 2014 р. С. 266-280.
Ключові слова: Волинь, Полісся , гончарство, каталогізація, колекція, інформаційна система, цифрові дані, датування, назва, вид, опис
Типологічні особливості та декор гончарних виробів Волині й Полісся (на матеріалах фондової збірки Музею народної архітектури і побуту у Львові). Минуле і сучасне Волині і Полісся. Народна культура і музеї. Науковий збірник. Матеріали Четвертої Всеукраїнської науково-етнографічної конференції, присвяченої 80-річчю від дня народження Олекси Ошуркевича. Луцьк, 2013. С. 108–113.
Ключові слова: Волинь, Полісся, порубіжжя, гончарство, міграційні процеси, продукція, ознаки, артефакт, атрибуція, стереотип
Атрибуція керамічних виробів – важливий чинник науково-дослідницької роботи (на прикладі фондових груп «Гончарство» та «Художні промисли» Музею народної архітектури і побуту у Львові). Проблеми збереження, відтворення та популяризації історико-культурної спадщини в контексті діяльності музеїв просто неба. Матеріали Першої міжнарод.наук.-практ. конференції. Науковий збірник. Львів: Апріорі, 2013. Випуск 1. С. 23–34.
Ключові слова: Музей, атрибуція, гончарство, предмет, назва, ознака, каталог
Різновиди обрядового хліба та печива на Центральному Поліссі. Збірник наукових праць Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф. К.: Державний науковий центр захисту культурної спадщини від техногенних катастроф, 2012. Вип. 1. С. 19–44.
Ключові слова: Центральне Полісся, хліб, паска, коровай, калита, ритуальне печиво, хлібна лопата, діжа
Ритуально-обрядова функція гончарного посуду як вияв світоглядних засад поліщуків. Актуальне народне: інтерпретації традиційної культури. Матеріали VІІ ювілейних гончарівських читань. Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара». К. 2011. С. 224–227.
Ключові слова: Центральне Полісся, Чорнобильщина, семіотичний статус, ритуал, миска, макітра, горщик
Гончарний посуд Українського Полісся: трансформація назви і форми в контексті міжкультурних взаємовпливів. Матеріали до української етнології : Зб. наук. пр. К., 2011. Вип. 10(13). С. 132–138. URL: http://mue.etnolog.org.ua/download/pdf/mue_2011.pdf
Релікт «сповіді діжі» як вияв синкретизму первісних і християнських світоглядних уявлень українців Полісся. Історія релігій в Україні. Науковий щорічник. Львів: Логос, 2010. № 20-1. С. 22 – 31. URL:
https://www.religio.org.ua/index.php/religio/article/view/1233/1233
Ключові слова: Полісся, атрибутика, обряд, ритуал, тлумачення, переказ, Бог, сонце, хрест, сповідь, діжа, хліб, очищення
Буденна, святкова та ритуально-обрядова їжа. Етнокультура Рівненського Полісся. Упорядник В. П. Ковальчук. Рівне: ПП ДМ, 2009. С. 95-110.
Ключові слова: Полісся, народне харчування, правила поведінки, раціон, режим харчування, локальна спеціфіка, види страв, знакові риси, звичаї, вірування
Поліфункціональні ознаки традиційних українських страв Рівненського Полісся. Матеріали до української етнології. Щорічник. Збірник наукових праць. К., 2009. Вип. 8 (11). С. 119–125.
URL: http://mue.etnolog.org.ua/zmist/2009/119.pdf
Ключові слова: Рівненське Полісся, порубіжжя, традиція, полі-функціональність, обряд, ритуал, хліб, коровай, каша, борщ, поминальна їжа, трансформації
Народне харчування українців Полісся: ритуально-міфологічна основа родинних традицій. Минуле і сучасне Волині і Полісся: роде наш красний. Збірник наукових праць за матеріалами Третьої Волинської обласної науково-етнографічної конференції. Луцьк, 2007. С. 127-131.
Ключові слова: Полісся, народне харчування, обряд, ритуал, міфологія, магічні дії, культура застілля, хлібні вироби, каша
Народне харчування в системі життєдіяльності поліщуків: концептуальні засади польових досліджень. Народознавчі зошити. Львів, 2006. № 3–4. С. 463–480.
Ключові слова: Полісся, Чорнобильщина, традиції, їжа, страва, застілля, обряди, звичаї, вірування, кулінарні рецепти
Виникнення, розвиток і загибель гончарних осередків Київського Полісся: релікти чи історична пам’ять? Українська керамологія. Національний науковий щорічник. За рік 2002. Опішне: Українське народознавство, 2002. Книга ІІ. С. 206-217.
Ключові слова: Київське Полісся. Чорнобильщина, традиція, центр, осередок, гончар, посуд, піч, горщик, макітра, миска, глечик, релікти
Традиційна їжа поліщуків Київщини та деякі харчові регламентації. Народознавчі зошити. Львів, 2001. № 3. С. 558-562
Ключові слова: Київське Полісся, суспільний етикет, культура поведінки, регламентації, заборони, режим харчування, піст, посуд, страва, хліб, каша